Få bedre læseoplevelser ved at have analytisk forståelse

Når man læser forskellige digte, noveller, hører taler, ser billeder og lignende, er det ofte ret fascinerende og spændende, men det er faktisk muligt at gøre det hele en hel del mere interessant ved at kunne analysere de forskellige tekster og billeder. Dette kan man blandt andet gøre gennem forskellige analysemodeller, som kan gøre det aldeles spændende at læse forskellige tekster, høre taler, se billeder og lignende.

Analysemodeller skal benyttes med omhu

Det er dog vigtigt, at man benytter forskellige analysemodeller med omhu, således det ikke bliver for søgt, når man forsøger at analysere en novelle eller et digt med en bestemt analysemodel. Man skal også være opmærksom på, at man ikke blot skal finde en analysemodel og tvinge den ned over eksempelvis et digt. Det er vigtigt, at man finder de rette analysemodeller, der er mulige at benytte til den givne tekst, man skal analysere. Her handler det først og fremmest om at undersøge, hvad det er for et indhold, der er i teksten, mens det også er vigtigt at kende til teksttypen. Hernæst skal man også have øje for fremgangsmåden i analysen, da det er vigtigt at starte på et redegørende og introducerende niveau i henhold til typen af tekst, referat, tid, sted og lignende, hvorefter man så småt kan begynde at grave dybere i miljøet, personerne, sproget, temaer osv. Herefter er det så vigtigt, at man tager spadestikket dybere og fortæller, hvad de forskellige observationer i analysen har at sige i forhold til meningen med teksten, budskabet mv. – find værktøjer til analyse og bliv bedre til danskanalyse.

Brug blandt andet analysemodeller til forskellige taler

Man kan faktisk også benytte analysemodeller til at analysere taler, hvilket kan være en fordel at kunne, selvom det ikke er i forbindelse med danskundervisning, da man tit hører taler til forskellige højtider, møder og lignende. Her kan det være en fordel at undersøge talerens retorik, mens en sådan analyse også kan være med til at give et billede på, hvad talen handler om, og hvad formålet er med den. Det er også med til at give en mere udpræget forståelse af talen samt dens omdrejningspunkt, hvormed det også kan være en smule sjovere at høre taler.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *